ΜΕΝΟΥ

Προγράμματα - Καινοτόμες Δράσεις

Κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις και υλοποιούνται προγράμματα με τη συμμετοχή των δασκάλων, των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και την υποστήριξη της διευθύντριας και της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων.


Σχολικό Έτος 2014 - 2015

Αγωγής Υγείας
"Διατροφή και ψωμί" με υπεύθυνες τις δασκάλες Καλογήρου Ασημίνα, Πλειώνη Ειρήνη και Παυλίδου Αικατερίνη, εικαστικών (Τάξεις Α΄1 και Α΄2)
"Μαθαίνω να τρώω σωστά και Μαθαίνω Αγγλικά" με υπεύθυνες τις δασκάλες Βερτζώνη Ελένη (φυσικής αγωγής) και Καμπούρη Ανδρονίκη (αγγλικής γλώσσας)
"Άσκηση και ποιότητα ζωής" με υπεύθυνους τους δασκάλους Βερτζώνη Ελένη και Καπετανόπουλο Χαράλαμπο (φυσικής αγωγής), Χατζηανδρέου Μαρίνα (πληροφορικής) και Παυλίδου Αικατερίνη (εικαστικών)
"Στοματική Υγιεινή" με υπεύθυνη τη δασκάλα Κώτα Ελένη και συμμετέχουσες τις δασκάλες Χατζηανδρέου Μαρίνα, πληροφορικής και Ψύρρα Άρτεμη, μουσικής (Τάξη Γ΄1)
"Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί, μια στάση ... παραπέρα" με υπεύθυνους τους δασκάλους Ταβερναράκη Κωνσταντίνο και Καραβά Μελπομένη (Τάξη Γ΄2)

Αδελφοποίησης 
"Είμαστε δυο, είμαστε, τρεις, είμαστε είκοσι τρεις που γίναμε ... σαράντα τρεις" με υπεύθυνη τη δασκάλα Καραβά Μελπομένη (Τάξη Γ΄2)

Βιβλία σε ρόδες
"Ανθρώπινα Δικαιώματα" συνδυαστικά με τη θεματική του Κοινωνικού Σχολείου "Ρατσισμός - Δικαιώματα των παιδιών" με υπεύθυνη τη δασκάλα Καραβά Μελπομένη και συμμετέχουσες τις δασκάλες Οικονομοπούλου Μαίρη, θεατρικών σπουδών, Παυλίδου Αικατερίνη, εικαστικών, Χατζηανδρέου Μαρίνα, πληροφορικής και Ψύρρα Άρτεμη, μουσικής (Τάξη Γ΄2) 

Κοινωνικό Σχολείο
"Ανθρώπινα Δικαιώματα" με υπεύθυνη τη δασκάλα Σιέκρη Φρειδερίκη (Τάξεις Στ΄1 και Στ΄2)
"Σχολεία Υπερασπιστές Των Παιδιών" με υπεύθυνες τις δασκάλες Κώτα Ελένη και Καραβά Μελπομένη (Τάξεις Γ΄1 και Γ΄2)

Περιβαλλοντικής Αγωγής
"Ανακύκλωση - Περιορισμός σπατάλης πρώτων υλών" με υπεύθυνες τις δασκάλες Καμπούρη Ανδρονίκη (αγγλικής γλώσσας), Βερτζώνη Ελένη (φυσικής αγωγής) και Παυλίδου Αικατερίνη (εικαστικών)

Περιβαλλοντικής και Αγωγής Υγείας
"Ελιά και Μεσογειακή Διατροφή" με υπεύθυνες τις δασκάλες Λινάρδου Φιλίτσα και Ηλιοδρομίτη Ελένη (Τάξεις Β΄1 και Β΄2)

Πολιτιστικών
"Η θάλασσα μέσα από τις τέχνες" με υπεύθυνες τις δασκάλες Αναστασίου Χριστίνα και Σπανού Αικατερίνη (Τάξη Δ΄2)
"Χαλκίδα: Η ιστορία της πόλης μας" με υπεύθυνο το δάσκαλο Γρεμμενά Χρήστο
"Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μου" με υπεύθυνη τη δασκάλα Κώτα Ελένη και συμμετέχουσες τις δασκάλες Οικονομοπούλου Μαίρη, θεατρικών σπουδών, Χατζηανδρέου Μαρίνα, πληροφορικής και Παυλίδου Αικατερινή, εικαστικών (Τάξη Γ΄1)
"Ολυμπιακοί Αγώνες - Η πορεία τους στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα έως την Αθήνα του 2004" με υπεύθυνο το δάσκαλο Κατσουράκη Κωνσταντίνο
"Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Το Σχολείο μας" με υπεύθυνες τις δασκάλες Κώτα Ελένη και Καραβά Μελπομένη και συμμετέχουσες τις δασκάλες Ψύρρα Άρτεμη, μουσικής, Οικονομοπούλου Μαίρη, θεατρικών σπουδών και Βερτζώνη Ελένη, φυσικής αγωγής (Τάξεις Γ΄1 και Γ΄2) 

Επιπλέον μηνιαίες δραστηριότητες στο μάθημα των Αγγλικών
Μάρτιος: Οι μαθητές και οι μαθήτριες και των δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης ξεκίνησαν και φέτος να γράφουν στα "yearbooks" των συμμαθητών τους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄1 τάξης ξεκίνησαν αλληλογραφία με μαθητές αντίστοιχης τάξης του 26ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Έστειλαν φωτογραφίες της τάξης τους και ευελπιστούν ότι αυτή η αδελφοποίηση των σχολείων τους θα συνεχιστεί.
Απρίλιος: Οι μαθητές και οι μαθήτριες και των δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης έγραψαν παραδοσιακές συνταγές και τις παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Επίσης συνέθεσαν μενού για εστιατόριο υγιεινής διατροφής. 
Μάιος: Ήρθε και φέτος η ώρα τα παιδιά της Δ΄ τάξης να παίξουν "buy and sell" στην τάξη τους. Ο ενθουσιασμός και το όφελος αυτής της δραστηριότητας είναι μεγάλος.
Επίσης τα παιδιά της ίδιας τάξης παρουσίασαν στους συμμαθητές τους το θεατρικό "The Stone Soup".
Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός τραγουδιού και παντομίμας με τα παιδιά και των δύο τμημάτων της Γ΄ τάξης. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια του βιβλίου των αγγλικών τους. Οι συμμαθητές τους ψήφιζαν την καλύτερη ομάδα.
Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας δεν είναι μόνο η γραμματική, το συντακτικό και το λεξιλόγιο. Είναι και η γνωριμία με τον πολιτισμό του λαού τη γλώσσα του οποίου μαθαίνουμε και επειδή η κουζίνα ενός τόπου αποτελεί μέρος αυτού του πολιτισμού, τα παιδιά της Γ΄1 τάξης θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το τσάι και το δοκίμασαν μέσα στην τάξη.


Σχολικό Έτος 2013 - 2014


Αγωγής Υγείας
«Το σπίτι των παιδιών» με υπεύθυνη τη δασκάλα Καλλιά Φανή (Τάξη Γ΄2).
«Ανθρώπινα δικαιώματα» με υπεύθυνη τη δασκάλα και διευθύντρια Σιέκρη Φρειδερίκη και συμμετέχοντες τους δασκάλους Γρεμμενά Χρήστο και Σιμήνου Μαρία (Τάξεις Ε΄1 και Ε΄2).


Περιβαλλοντικής Αγωγής
«Δάσος-Πηγή Ζωής» με υπεύθυνες τις δασκάλες Ντούρμα Μαρία και Ηλιοδρομίτη Ελένη (Τάξεις Α΄1 και Α΄2 ).

«Περιβάλλον-Καθημερινή υποβάθμιση και διαρκείς κίνδυνοι» με υπεύθυνη τη δασκάλα γαλλικής γλώσσας Ευαγγελινού Μαρία (Τάξη Δ΄2).

Πολιτιστικών
«Η Γαλλία και οι ομορφιές της» με υπεύθυνη τη δασκάλα γαλλικής γλώσσας Ευαγγελινού Μαρία (Τάξεις Δ΄2, Ε΄1 και Ε΄2, Στ΄1 και Στ΄2).
«Ένας σταθμός στη ζωή μας» με υπεύθυνη τη δασκάλα Λουκά Αφροδίτη και συμμετέχοντες τους δασκάλους Λαμπράκη Ηλία, δάσκαλο του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και Σαραπτσή Δήμητρα εικαστικών (Τάξη Στ΄1).

Αγγλικής Γλώσσας
Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου, επεξεργασία του τραγουδιού "It 's cool to be different" στα πλαίσια του σχολικού εκφοβισμού και κατασκευή αφίσας, επιτραπέζια παιχνίδια εξασκώντας διάφορα λεξιλογικά topics (αριθμούς, ρούχα, χρώματα), παραδοσιακά παιχνίδια όπως "pin the tale on the donkey", κατασκευή παραμυθοβιβλίων, υγιεινά και μη υγιεινά φαγητά και συνταγές, παιχνίδι "buy and sell" φτιάχνοντας supermarket μέσα στην τάξη, δημιουργία μενού για ένα νεανικό εστιατόριο, λίστες για ψώνια για σχολικό πάρτι, δραματοποίηση του παραμυθιού "The magic stone", κανόνες της τάξης, κατασκευή yearbooks, κάρτες από τις διακοπές, αφίσα και τιμοκατάλογο για το σχολικό κυλικείο, βιβλιοπαρουσίαση, διαφορετικό τέλος σε παραδοσιακά παραμύθια και κουΐζ γνώσεων.

Φυσικής Αγωγής
Συμμετοχή με μουσικοκινητικά στη χριστουγεννιάτικη γιορτή, συμμετοχή με παραδοσιακούς χορούς στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, συμμετοχή στο τουρνουά καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου και στους σχολικούς αγώνες στίβου, πραγματοποίηση γιορτής στο κλειστό γυμναστήριο Κανήθου για τη λήξη του διδακτικού έτους, συμμετοχή σε σχολικούς αγώνες σκακιού και συμμετοχή στον 1ο λαϊκό ανώμαλο δρόμο στη Χαλκίδα.


Σχολικό Έτος 2012 - 2013

Αγγλικής Γλώσσας 
"Κατασκευή Yearbooks" με τους μαθητές της Δ΄τάξης.Υπεύθυνη η δασκάλα αγγλικής γλώσσας Καμπούρη Ανδρονίκη. 
"Αγοράζω και πουλώ", βιωματική δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές της Δ΄τάξης  και υπεύθυνη τη δασκάλα αγγλικής γλώσσας Καμπούρη Ανδρονίκη.
"Θεατρικό έργο μέσα στην τάξη" με τους μαθητές της Δ΄τάξης και υπεύθυνη τη δασκάλα αγγλικής γλώσσας Καμπούρη Ανδρονίκη.
"Σχολικό περιοδικό" ποικίλης ύλης με τους μαθητές της Στ΄ τάξης και υπεύθυνη τη δασκάλα αγγλικής γλώσσας Σουλιώτη Δανάη.

Αγωγής Υγείας
«Στοματική υγιεινή-Διατροφή» με υπεύθυνη τη δασκάλα Μπαλτζή Μαρία και συμμετέχουσες τις δασκάλες Καμπούρη Ανδρονίκη αγγλικής γλώσσας και Κοτρογιάννη Χρυσούλα πληροφορικής (Τάξη Γ΄1).
«Διατροφικές συνήθειες στην  Ελλάδα και στην Αγγλία» με υπεύθυνες τις δασκάλες Καμπούρη Ανδρονίκη αγγλικής γλώσσας και Βερτζώνη Ελένη φυσικής αγωγής (Τάξη Δ΄).
«Δεξιότητες» με υπεύθυνη τη δασκάλα Καλλιά Φανή (Τάξη Β΄2).

Μετάβαση
Οι μαθητές των τάξεων Στ΄1 και Στ΄2 του σχολείου μας στο πλαίσιο του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Παιχνίδια και ταξίδια με το γαλλικό πολιτισμό» με τη συνοδεία των δασκάλων Χαλκιά Παρασκευής και Γρεμμενά Χρήστου, της Διευθύντριας του σχολείου Σιέκρη Φρειδερίκης και της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Α΄/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας Καλαμπαλίκη - Μπάου Θάλειας επισκέφτηκαν το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.
Στο χώρο του Γυμνασίου τους υποδέχτηκαν η Διευθύντρια Παπαναγνώστου Όλγα, η καθηγήτρια γαλλικών Τσιμακίδου Δέσποινα, η υπεύθυνη ΚΕΣΥΠ Ράζου Αικατερίνη, το δεκαπενταμελές συμβούλιο και ομάδα μαθητών από τις τρεις τάξεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μέσα σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια επικοινωνίας και συνεργασίας και παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο γαλλικά ποιήματα, τραγούδια και δρώμενα. Πολλά ερωτήματα, σχετικά με τη νέα τους ζωή στο Γυμνάσιο, έθεσαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης που απαντήθηκαν από τη Διευθύντρια και τους μαθητές του Γυμνασίου. Τέλος αντάλλαξαν αναμνηστικά και ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου.
Η σημαντική αυτή, για την ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών, συνάντηση σηματοδοτεί τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και το πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία.

Περιβαλλοντικής Αγωγής 
«Οικολογικά παραμύθια» με υπεύθυνη τη δασκάλα Μπαλτζή Μαρία (Τάξη Γ΄1).

Πολιτιστικών
"Παιχνίδι με τα γράμματα" : Θεατρική προσέγγιση της αλφαβήτας με υπεύθυνη τη δασκάλα της θεατρικής αγωγής Βαρδάκα Μαρία και συμμετέχουσες τις δασκάλες Κοκορίκου Ελένη, Καλογήρου Ασημίνα, Σαραπτσή Δήμητρα εικαστικών και Αγγελακοπούλου Χρυσούλα μουσικής (Τάξεις Α΄1 και Α΄2).
"Κάστρα της Ελλάδας" με υπεύθυνο το δάσκαλο Βουτσελά Σωτήριο και συμμετέχουσες τις δασκάλες Μαμουλαίου Δήμητρα και Σιέκρη Φρειδερίκη (Τάξεις Ε΄1 και Ε΄2).
"Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο μέσα από τα ταξίδια πολιτισμού" με υπεύθυνους τους δασκάλους Σιέκρη Φρειδερίκη, Γρεμμενά Χρήστο και Χαλκιά Παρασκευή (Τάξεις Στ΄1 και Στ΄2). 
 "Ευρωπαϊκή Ένωση" e-Twinning με υπεύθυνο το δάσκαλο Βουτσελά Σωτήριο (Τάξη Ε΄1).


Πρότζεκτ πολιτιστικών και περιβαλλοντικής
 "Χαλκίδα, η πόλη μας" με υπεύθυνες τη δασκάλα Καραβά Μελπομένη και Σαραπτσή Δήμητρα (εικαστικών) και συμμετέχοντες τους δασκάλους Λινάρδου Φιλίτσα, Καλλιά Φανή, Μπαλτζή Μαρία, Αναγνωστόπουλο Γεώργιο, Μακρή Δημητρούλα, Βουτσελά Σωτήριο, Μαμουλαίου Δήμητρα, Γρεμμενά Χρήστο, Χαλκιά Παρασκευή, Λαγού Αργυρούλα, Κοτρογιάννη Χρυσούλα και Αγγελακοπούλου Χρυσούλα.

Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε:

1. Στους γονείς των μαθητών μέσω βίντεο που δημιουργήθηκε από τη δασκάλα Καραβά Μελπομένη και με το στήσιμο της κατασκευής στην αυλή του σχολείου από τη δασκάλα εικαστικών Σαραπτσή Δήμητρα στις 14 Ιουνίου 2013. 

Τηλεκπαίδευση
Το σχολείο μας συμμετείχε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σχολικής χρονιάς σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού του Δήμου Χαλκιδέων. 
Το Δημοτικό Σχολείο με το οποίο πραγματοποιήθηκε από κοινού το πρόγραμμα ήταν της Ερείκουσας, ενός διαπόντιου νησιού βόρεια της Κέρκυρας με τρεις μαθητές και υπεύθυνη ήταν η αναπληρώτρια δασκάλα αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας Σουλιώτη Δανάη. 
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν και αλληλεπίδρασαν με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου της Ερείκουσας οι μαθητές του Γ΄2 τμήματος του σχολείου μας με συμμετέχουσες τις δασκάλες Καμπούρη Ανδρονίκη (αγγλικής γλώσσας) και Καραβά Μελπομένη.

Φυσικής Αγωγής
Η τάξη Β΄2 επισκέφτηκε το τμήμα κανόε-καγιάκ του Ν.Ο. Χαλκίδας, με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν το άθλημα το οποίο δεν μπορεί να διδαχθεί μέσα στο χώρο του σχολείου. Η παρουσίαση και η επίδειξη έγινε από το δάσκαλο φυσικής αγωγής Κιαπέκο Θεόδωρο.
Στα πλαίσια του προγράμματος "Διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα και στην Αγγλία" δημιουργήθηκαν αφίσες με τις βιταμίνες και τη δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό και πραγματοποιήθηκε παρασκευή cheese cake από τους μαθητές της Στ΄2 τάξης. 
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη δασκάλα φυσικής αγωγής Βερτζώνη Ελένη σε συνεργασία με τη δασκάλα αγγλικής γλώσσας Καμπούρη Ανδρονίκη.
Πρόγραμμα "ΕΥΖΗΝ" . Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πήραν μέρος όλες οι τάξεις του σχολείου. 
Υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος ήταν οι δάσκαλοι φυσικής αγωγής Βερτζώνη Ελένη και Κιαπέκος Θεόδωρος.
Στα πλαίσια της λήξης της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες απ' όλες τις τάξεις του σχολείου στο κλειστό γήπεδο της Κανήθου. 
Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς, μουσικοκινητικά δρώμενα, παιχνίδια και αθλοπαιδιές. 
Υπεύθυνοι για την υλοποίηση ήταν οι δάσκαλοι φυσικής αγωγής Βερτζώνη Ελένη και Κιαπέκος Θεόδωρος και συνεργάστηκε η δασκάλα μουσικής Αγγελακοπούλου Χρυσούλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου