ΜΕΝΟΥ

Φιλαναγνωσία

Σχολικό Έτος 2013 - 14


Πρόγραμμα "Βιβλία σε ρόδες"

Το πρόγραμμα "Βιβλία σε ρόδες" είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά που φέρνει μια μικρή θεματική "βιβλιοθήκη" μέσα στην τάξη, σε μια βαλίτσα με ρόδες. Η προσέγγιση αυτή προϋποθέτει τη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών στην πηγή, δηλαδή τα βιβλία.
Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο ότι, αντί τα παιδιά να πάνε στα βιβλία, έρχονται τα βιβλία σε αυτά, επιλεγμένα από έγκριτους εκπαιδευτικούς και χωρισμένα σε θεματικές ενότητες.
Κατ 'αυτόν τον τρόπο αναιρείται η έλλειψη χρόνου που πολλές φορές εμποδίζει τα σημερινά υπεραπασχολημένα παιδιά να έρθουν σε επαφή με παραδοσιακές μορφές ψυχαγωγίας και διευκολύνεται ο συνδυασμός γνώσεων που αποκτούνται από αυτά. Πολλές φορές τα βιβλία παραπέμπουν σε άλλα βιβλία και είναι σα να συνομιλούν μεταξύ τους, γεγονός που διευρύνει τους ορίζοντες του αναγνώστη.
Τα "Βιβλία σε ρόδες" φιλοδοξούν, στη σημερινή εποχή του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο, να οξύνουν την κριτική τους ικανότητα αλλά και να τους εμπνεύσουν την ανάγκη μετάδοσης της γνώσης.
Οι μαθητές της Β τάξης έγιναν βιβλιοφάγοι, αφού συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αρχικά, με τη βοήθεια των γονέων, τους οποίους οι δασκάλες ευχαριστούν θερμά, προετοιμάστηκε μια αίθουσα του σχολείου, όπου οι μαθητές υποδέχτηκαν μια βαλίτσα που περιείχε πολλά βιβλία για τα ζώα, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό της. 
Μόλις την παρέλαβαν ξεφύλλισαν τα βιβλία, βίωσαν και ταξίδεψαν με τις περιπετειώδεις ιστορίες των ζώων.
Στο τέλος αποχαιρέτησαν τη φιλοξενούμενη βαλίτσα και συνέχισαν το ταξίδι τους στον κόσμο της γνώσης δημιουργώντας τη δική τους βαλίτσα περιήγησης μέσα στην τάξη.
Δείτε ένα μικρό δείγμα του υπέροχου αυτού ταξιδιού των παιδιών στο παρακάτω βίντεο
Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας και του προγράμματος "Βιβλία σε ρόδες", οι μαθητές της Γ2 τάξης πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη συνάντηση με το συγγραφέα Πάνο Χριστοδούλου, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 με τη βοήθεια της τηλεδιάσκεψης. Το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές "ενθουσίασε με την αμεσότητα και το χιούμορ του και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν γι 'αυτό αλλά και για πολλά ακόμη ζητήματα με τον συγγραφέα, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο. 
Ήταν μια μοναδική εμπειρία, μια ξεχωριστή "skype συνάντηση" που έκλεισε την αμοιβαία υπόσχεση να επαναληφθεί σύντομα ...Σχολικό Έτος 2012 έως 13

Ο Β. Ηλιόπουλος μπροστά στο πανό και τις
ομαδικές εργασίες των μαθητών της Γ τάξης
Στα πλαίσια των δράσεων της φιλαναγνωσίας που υλοποιούνται στο σχολείο μας, για τη σχολική χρονιά 2012-13 προσκλήθηκε ο δάσκαλος και συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος. 
Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2013. 
Οι μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων μαζί με τις δασκάλες τους είχαν επεξεργαστεί το βιβλίο του "Το γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα", είχαν ετοιμάσει ομαδικές Εργασίες  ΚΑΙ ΜΙΑ εγινε Εξαιρετικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. 

Ο συγγραφέας ως δάσκαλος προσέγγισε βιωματικά τους μαθητές, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν και συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον.


Η συμμετοχή των μαθητών στη βιωματική παρουσίαση
του συγγραφέα


Οι δασκάλες των τάξεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Μπαλτζή Μαρία,
Σαραπτσή Δήμητρα, Καραβά Μελπομένη, Λινάρδου Φιλίτσα, Κοκορίκου Ελένη,
Καλογήρου Ασημίνα, Καλλιά Φανή, Λαγού Αργυρούλα) με το δάσκαλο-συγγραφέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου