ΜΕΝΟΥ

4/6/14

Επίσκεψη στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν το νέο μουσείο της Ακρόπολης και ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του.
Οι μικροί επισκέπτες, αφού διέσχισαν τον προθάλαμο του ισογείου, βρέθηκαν στον πρώτο εκθεσιακό χώρο, όπου είδαν τα ευρήματα από τις πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης. Το γυάλινο δάπεδο τους επέτρεπε τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση τους παρέπεμπε στην ανάβαση προς την Ακρόπολη.
Στην αίθουσα των αρχαϊκών χρόνων, θαύμασαν τα εκθέματα από όλες τις πλευρές καθώς στέκονται ελεύθερα στο χώρο και οι συνθήκες του σταδιακά μεταβαλλόμενου φυσικού φωτός δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψει κάποιος τις λεπτές ποιοτικές διαφοροποιήσεις των γλυπτών και την υψηλή τέχνη που τα δημιούργησε.
Στην αίθουσα του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο του μουσείου, είδαν τις αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς απολογισμούς δαπανών της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου. Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμεντένιο πυρήνα του μουσείου, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολόνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο), έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να απολαύσουν, για πρώτη φορά, ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσουν τις παραστάσεις που απεικονίζονται σ' αυτόν.
Στη δυτική και βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου του μουσείου, θαύμασαν από κοντά φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερεχθείου και βέβαια τις περίφημες Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου