ΜΕΝΟΥ

1/12/14

Πρόγραμμα "Ελιά και μεσογειακή διατροφή"

Στα πλαίσια του προγράμματος "Ελιά και μεσογειακή διατροφή" οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Ηλιοδρομίτη Ελένη και Λινάρδου Φιλίτσα, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε ελαιοτριβείο του Μύτικα, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. 
Έμαθαν πως, αρχικά, οι ελιές μπαίνουν στο λεγόμενο "πλυντήριο", όπου πλένονται για να καθαριστούν από τη σκόνη, τις λάσπες και τα φύλλα, στη συνέχεια περνούν στον "σπαστήρα" που σπάει την ελιά, έπειτα οι ελιές μπαίνουν στον "μαλακτήρα" και γίνονται πολτός κι εκεί παραμένουν περίπου μία ώρα. Ο πολτός μπαίνει μετά στον πρώτο "διαχωριστή" που χωρίζει το λάδι, το νερό (οι ελιές περιέχουν και νερό) και τον πυρήνα (το κουκούτσι της ελιάς). Σε τελικό στάδιο το λάδι περνά και από έναν δεύτερο διαχωριστή "φυγόκεντρο", ο οποίος σε θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου καθαρίζει εντελώς το λάδι και έτσι από τη μια μεριά βγαίνει το καθαρό πλέον λάδι και από την άλλη το νερό. Εκεί παίρνουν δείγμα από το λάδι και σε ένα ειδικό μηχάνημα μετρούν την οξύτητα του λαδιού. Με μια ειδική βρυσούλα το λάδι μπαίνει στα δοχεία και είναι έτοιμο για τον παραγωγό. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο ώρες. Σε πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία η διαδικασία διαρκεί λιγότερο. Τον πυρήνα που βγάζουν οι ελιές τον ανακυκλώνουν και μ' αυτόν πραγματοποιούν την καύση που είναι απαραίτητη για το μηχάνημα του "διαχωριστή", που καθαρίζει το ελαιόλαδο. 
Οι μικροί μαθητές αποχώρησαν  από το ελαιοτριβείο γεμάτοι εμπειρίες και ενθουσιασμένοι από αυτά που είδαν. Διαπίστωσαν ότι αυτός ο ευλογημένος καρπός είναι πολύ σημαντικός για τη μεσογειακή διατροφή μας.








eleni iliodromiti's Slidely by Slidely Slideshow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου