ΜΕΝΟΥ

25/3/15

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας, μαζί με τις δασκάλες τους Καλογήρου Ασημίνα, Πλειώνη Ερήνη, Λινάρδου Φιλίτσα και Ηλιοδρομίτη Ελένη, επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και παρακολούθησαν στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας του "Ελληνικού Κόσμου" την ταινία "Κατακτώντας τους ουρανούς. Ένα όνειρο της ανθρωπότητας". Πρόκειται για μια προβολή σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη της πτήσης διαμέσου των αιώνων ξεκινώντας από τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, το πρώτο αερόστατο (1783), τις προσπάθειες του Λεονάρντο Ντα Βίτσι και των αδερφών Ράιτ (πρώτη πτήση 1903) και φτάνοντας με το πέρασμα των χρόνων στα σημερινά επιβλητικά αεροπλάνα. Τα πλούσια τρισδιάστατα γραφικά, ο ημισφαιρικός θόλος - όμοιος με ουρανό, η ξεχωριστή μουσική και η λυρική αφήγηση εντυπωσίασαν τους μικρούς μαθητές που αισθάνθηκαν ότι πέταξαν στον ουρανό!
Έπειτα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Είμαι όπως τρώω". Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μικροί μαθητές γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τις ομάδες των τροφών, συνειδητοποίησαν τη σημασία της κάθε ομάδας στη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και συμμετείχαν σε διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες σχετικές με την αξία της ισορροπημένης διατροφής.
Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η ελιά. Το δέντρο, ο καρπός και ο χυμός του. Το χρυσάφι της ελληνικής γης". Αρχικά, αφού έγινε μια ιστορική διαδρομή του ελαιόδεντρου ανά τους αιώνες, τα παιδιά δραματοποίησαν το μύθο της ελιάς, παρίσταναν με βιωματικό τρόπο τον ελαιώνα μαζεύοντας τους καρπούς του και τέλος έπαιξαν σκυταλοδρομίες με τις ελιές. Στη συνέχειά κλήθηκαν να σειροθετήσουν εικόνες με την πορεία της ελιάς μέχρι την παραγωγή του λαδιού και παρατήρησαν τα προϊόντα που μπορούσαν να εμπορευτούν οι αρχαίοι Έλληνες σε μια σχεδία. Στο τέλος, αφού είδαν τα σημερινά προϊόντα της ελιάς, τονίστηκε η σημασία του ελαιόλαδου για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου